verbinding van hoofd en hart

 

Volwassenen

Iedereen beleeft perioden van pijn en verdriet in het leven.

De manier waarop mensen hiermee omgaan verschilt, de één doet het schijnbaar fluitend, de ander heeft een helpende hand nodig.


Soms is er sprake van een traumatische gebeurtenis, of je ervaart problemen die verband houden met de overgang van de ene naar de volgende levensfase: van kindertijd naar pubertijd, van puberteit naar volwassenheid, van volwassenheid naar middelbare leeftijd, of van middelbare leeftijd naar ouderen. Wanneer je ziek bent of iets mankeert, wil je daar over het algemeen zo snel mogelijk van af. Ziekte kan echter ook een signaal zijn om wat aan jezelf te doen. Zo kan een klacht een mogelijkheid tot groei geven.


Haptotherapie is geschikt als jij bijvoorbeeld:

 • Niet weet wat je voelt
 • Je hoofd altijd vol zit
 • Je onrustig voelt
 • Slecht slaapt
 • Een gebrek aan zelfvertrouwen hebt
 • Jezelf niet durft te zijn
 • Moeite hebt met het nemen van beslissingen
 • Neerslachtig bent
 • Moeite hebt met vriendschappen (aangaan/onderhouden/afbouwen)
 • Het gevoel hebt dat je vaak niet begrepen wordt
 • Geen plezier beleeft aan je dagelijkse bezigheden

Naast haptotherapie algemeen hebben de volgende specialisaties onze specifieke aandacht:

Burn out; Relatiebegeleiding; Zwangerschapsbegeleiding, Adolescenten; Adoptie; Sporters; Revalidatie. Over de eerste drie genoemde staat hieronder meer geschreven.

 

Burn out

Het gevoel minder te kunnen presteren dan je gewend bent van jezelf, of tekort te schieten heeft iedereen weleens. Als dit samen gaat met de volgende symptomen kan er sprake zijn van een Burn-out.

 • Fysieke symptomen , zoals extreme vermoeidheid en vage lichamelijke pijn-en spanningsklachten.
 • Psychische symptomen ,zoals depressiviteit, een verminderd gevoel van eigenwaarde, gevoelens van hopeloosheid en teleurstelling, agressiviteit of verminderde concentratie.
 • Gedragssymptomen , zoals hyperactiviteit, of veel koffie, tabak en alcohol gebruiken.
 • Sociale symptomen, zoals zich terugtrekken uit sociale contacten en een negatieve, onverschillige houding.

De oorzaken hiervan kunnen werk-, persoons-, en organisatie gerelateerd zijn en zijn meestal een combinatie hiervan. Burn-out komt vaak voor bij mensen die een goede werkreputatie hebben, hun grenzen niet of nauwelijks voelen, liever pleasen dan nee zeggen. Ze werken doorgaans hard en krijgen niet altijd de nodige waardering hiervoor. De aard van de werkorganisatie evenals de arbeidsverhoudingen spelen hierbij een grote rol. Er wordt steeds meer van werknemers verwacht en de werkdruk is hoog. We zien hierdoor dat burn-out op steeds jongere leeftijd voorkomt. Haptotherapeutische begeleiding kan hierin bewustwording van de ontwikkelde patronen geven en leren hoe hiermee anders om te gaan zodat er weer balans komt.

 

Relatiebegeleiding

Relaties zijn dynamische processen en zeker een partnerrelatie is aan veel dynamiek onderhevig, of het nu om homo- of heterorelaties gaat. Altijd weer raken partners betrokken in het spanningsveld van wat ik verlang, en wat jij verlangt, tussen zelfrespect en respect voor de ander. Elk koppel start op basis van een gevoel van eenheid, partners zoeken naar punten van overeenkomst. Als beide partners elkaar beter leren kennen, ontdekken zij naast de gelijkenissen ook belangrijke verschillen. Dit kan tot conflicten leiden, maar ook zie je vaak dat men een stuk eigenheid opoffert om de harmonie te bewaren. Zo blijft het gedurende de relatie altijd schipperen tussen de mate van autonomie die zo belangrijk is en de mate van verbondenheid waar we ook zo naar verlangen. Daar komt bij dat iedereen druk is met zijn eigen beslommeringen, hierdoor lopen we het risico dat de relatie in een soort sleur terecht komt, waarin de werkelijke betrokkenheid op elkaar ver te zoeken lijkt. De meeste partners ervaren deze dynamiek als een groeiproces in hun relatie en komen er zelf uit. Als dat niet lukt kan hulp soms welkom zijn. Binnen de haptotherapeutische begeleiding maken we voelbaar welke patronen er samen ontwikkeld zijn en waar veranderingen kunnen leiden tot een nieuwe welkome beweging in de relatie.

Contact gegevens

  Huis van Jonathan

  Koningsweg 72
  5211 BN Den Bosch
  Tel. 06-55785968 / 06-24261681

  E-mail  info@huisvanjonathan.nl
  Privacy verklaring

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. 9.00-21.00 uur
Wo. 9.00-21.00 uur
Do. 9.00-21.00 uur
Vr. 9.00-18.00 uur
Za. 2x p/mnd 9.30-12.30 uur