“Doe eens rustig”!

Wat een ongelooflijke herrie daar beneden, ik probeer thuis te werken, hoe dan…

Het schoolwerk ligt op de keukentafel; Loek en Yara zijn uitgelaten en rennen rondjes.

Ik roep naar mijn man of het niet wat rustiger kan, ook zijn werklaptop staat open….

Zucht…

Hoe lang gaat dit allemaal duren?

Bij mij lopen de irritaties al hoog op.

Corona crisis en we mogen nergens heen. De druk is hoog!

Hoe houd ik mijn relatie goed, zo samen in deze snelkookpan?

 

De geheime kneepjes van het vak relatie leren we niet op school.

In mijn begeleiding van relaties (drie blokken van twee uur) merk ik dat het enorm helpt om inzicht te krijgen welk patronen er tussen beide partners is ontstaan.

Hoe reageer je op elkaar, welk gedrag wordt er uitgeact om  primaire, kwetsbare gevoelens te verbloemen.

Dit kan zijn, verdedigen, beschuldigen boos worden , irritaties etc.

Gooi er nog een sausje van overtuigingen en aannames overheen en het conflict is compleet.

Patronen

Patronen neem je mee uit je gezin van herkomst, uit je familiesysteem en uit je opvoeding. Welke hechtingsbehoefte en onderliggende hechtingsangst zit er en wat neem je mee, hupsakee zo je relatie in.

Het is bekend en volstrekt normaal dat als we onder druk komen te staan, zoals nu in de Corona crisis, de kans groot is dat we terugvallen in oude patronen.

Begrip voor elkaar geeft verzachting, als je elkaars kwetsbare behoeftes kent en er respect voor op kunt brengen,en samen kunt kijken wat ieder nodig heeft i.p.v. elkaar weg te duwen, onstaat er iets anders.

Wat ervaren stellen weten

Ik sprak met ervaren stellen, mensen die al 20-30 jaar samen zijn en die ons veel kunnen leren over ‘de geheime kneepjes van het vak relatie’. Zij hebben vaker samen zware tijden gekend en hebben hier veel van geleerd. Wel hadden ze dit ‘vak’ graag op school gehad.

Wat zeggen deze ervaren stellen over een goede relatie?

Enkele uitspraken en tips om mee te nemen in deze bijzonder periode waar we met z’n allen terecht zijn gekomen:

Mia: “Respect, heb respect voor elkaar; je moet niet denken dat je het altijd beter weet of sterker nog; dat je het beter kunt dan de ander”.

Carl: “Acceptatie; dat je volledig van iemand houdt, zelfs van de dingen waar je je aan ergert”.

Mieke: “Verbondenheid, weet je verbonden met de ander. Dit betekent voor mij dat ik aandacht heb voor de behoeften van de ander. En andersom…en dan ontstaat er pas echte verbondenheid’.

Paul: “Niet langs elkaar heen leven, altijd zorgen dat je tijd voor elkaar maakt, daar moet je voor werken, dat gaat niet vanzelf, plan het desnoods als je druk bent”.

Jolanda: “luister naar elkaar, wees eens langer stil om echt te horen wat de ander te vertellen heeft.

Relaties zijn complex en uniek, kom je moeilijke dingen tegen dan heb je het als stel zwaarder dan wanneer alles voor de wind gaat. Maar hier leer je wel van, je groeit als het ware samen, het maakt je allebei veerkrachtiger en samen sterker.

Wat partners in langdurige relaties ook geleerd hebben is dat ze de ander niet verantwoordelijk maken voor hun eigen geluk. Als bij jou iets niet goed loopt moet je daar de ander niet de schuld van geven, maar er zelf wat mee doen.

Passie en intimiteit

In de loop van een relatie verschuift de ‘passie en intimiteit’ meer naar ‘intimiteit en commitment’. Intimiteit is belangrijk maar dat wil niet zeggen dat je passie en seks kunt wegstrepen, het blijkt dat mensen tevredener zijn met hun relatie als ze tevreden zijn met hun seksleven.

Commitment

De intentie om in je relatie te willen blijven is heel belangrijk, dat geeft weer dat je een langetermijn perspectief op je relatie hebt. Elke relatie kent moeilijke en stressvolle tijden, dan moet er motivatie zijn om door te gaan met elkaar.

De intentie om samen oud te willen worden is een geweldige motivatie.

Autonomie

We weten allemaal dat het belangrijk is om dingen samen te doen, naar elkaar te luisteren, maar wat maakt dat je dit ook echt doet?

Uit ervaringen van stellen in langdurige relaties blijkt dat je gemotiveerder bent als je behoefte aan intimiteit wordt vervuld, maar daarnaast heb je ook allebei behoefte aan je autonomie; dat je dingen kunt doen die jij wilt doen en niet omdat ze van je verwacht worden. Als die behoefte vervuld is gedraag jij je weer positiever naar je partner en zo krijg je balans tussen autonoom zijn en samen verbonden zijn.

Sta eens stil bij de degene van wie jij houdt, dat hoeft niet groots te zijn met cadeau’s of etentjes. Het kan ook iets kleins zijn, breng de ander bv een kopje koffie op bed of maak zijn lievelingseten, een extra knuffel, een klein gebaar…want eigenlijk zeg je daarmee:

Wat ontzettend fijn dat jij er bent!

En dat doet ons allemaal goed…toch?

Succes in deze Corona tijd.

Anneke Hoving

© Copyright 2019 - Huis van Jonathan