In het kader van ontmoeten is de ander binnen laten in het huis van jezelf,
stellen we 5 vragen aan Anneke Hoving, eigenaar Huis van Jonathan.

1. Als je kijkt naar je stukje op de website, hoe zie jij jezelf nu?
Het klopt nog steeds, ik blijf graag leren en me ontwikkelen. Elke fase in mijn leven vraagt weer iets anders, een andere positie. Waar ik steeds mijn eigen beweging blijf volgen verschilt die toch doordat de dynamiek van de mensen om mij heen verandert. Ik zoek het ook op, ik geniet van beweging, altijd nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden en ontmoetingen.

2. Wat was belangrijk voor jou het afgelopen jaar?
Vorig jaar heb ik een pittige operatie ondergaan, het heeft mij stil gezet. Dit vond ik moeilijk, het bracht enerzijds innerlijke strijd en anderzijds verdieping.
Het feit dat ik, altijd vol energie, niet meer uit de voeten kon met wat ik graag wilde maakte me onzeker. Het heeft me doen nadenken over dat wat ik ècht belangrijk vind in het leven. Ik geniet nu nog meer van kleine dingen. Van ontmoetingen met mensen, van de natuur, zwerven door bossen en velden, van mijn relatie en van mijn kinderen, die ook in een volgende levensfase komen, wat weer iets anders van mij vraagt. Dat vind ik zo mooi! Gelukkig ben ik inmiddels weer hersteld, maar het afgelopen jaar heeft me zeker veranderd.

3. Wat is jouw interne dialoog?
Waar stop ik energie in en waar niet, waar is de balans in geven en nemen. Hoe vaak ben ik er voor de ander (geweest) en waar is de ander er voor mij. Het heeft me nog meer geleerd prioriteiten te stellen, duidelijk te voelen waar mìjn verantwoording ligt en waar niet, waar die bij de ander hoort. Het leert me nog duidelijker te voelen waar ik energie van krijg en wat me energie kost. Ik kies nog meer voor het eerste, wat niet altijd begrepen wordt. Dit schuurt in mezelf, maar ik voel me vrijer en gelukkiger als ik ernaar luister.

4. Wat kost het jou en wat brengt het jou?
Het kost me afscheid nemen van bepaalde mensen en werkzaamheden. Als het jasje te strak wordt en ik niet vrij kan bewegen, krijg ik het benauwd, dat voelt beklemmend. Ik voel me dan onzeker en vraag me af wat er aan de hand is. Dat weet ik inmiddels. Ik wil kunnen vliegen, me vrij kunnen voelen en als regels of normeringen mij vleugellam maken word ik daar erg ongelukkig van.

Wat brengt het?
Afscheid nemen opent nieuwe deuren, moeiteloos, is mijn ervaring, we leren alles zoveel mogelijk te sturen, ik heb keer op keer ervaren dat het leven op me afkomt als ik er voor open sta. Het brengt me vrijheid, zelfvertrouwen, nieuwe ontmoetingen en dat geeft mij een geluksgevoel.

5. Wat is voor jou belangrijk voor Huis van Jonathan?
Dat Huis van Jonathan een veilige plek is voor mensen om te leren. Dat ze er graag komen, om innerlijke deuren te durven openen, zodat ze zichzelf zijn en in verbinding met anderen hun eigen beweging volgen. Laat je vuur weer branden, zet het aan…..

 

© Copyright 2019 - Huis van Jonathan