Omringd zijn door de natuur heeft een bewezen positieve invloed op ons welbevinden
Coaching in de buitenlucht wint niet voor niets aan populariteit – en komt in vele vormen. We laten je graag de voordelen ervaren van natuurcoaching. Maar wat houdt deze vorm van coaching precies in, en welke rol is weggelegd voor de natuur?
Natuurcoaching, het roept zonder twijfel een beeld bij je op. Maar laten we de vraag eerst omdraaien: wat is het niet? Het is geen wandelcoaching. We gaan weliswaar wandelen, maar wandelen dekt de lading niet. Het is meer. Het is ook geen outdoor-coaching, want we zijn niet gericht bezig met outdoor-activiteiten. We zijn vooral innerlijk aan het werk. We gaan geen uren of kilometers lopen, dat is nooit het doel op zich. Die meters maken we van binnen.
Natuurcoaching laat zich het beste duiden als coaching in de natuur, dóór de natuur. Met de natuur als extra coach. Want dat is waar we mee (samen)werken. Een splitsing van een pad, waar jij op dat moment in je leven voor staat. Een stapel takken, die lijkt op de muur waar je telkens tegenaan loopt. Een brug, ‘gebruik’ je ‘m in je dagelijks leven, of ga je eromheen? We werken met de symboliek van de natuur, die aanknopingspunten biedt voor nieuwe inzichten. De natuurlijke omgeving weerspiegelt datgane wat jij op dat moment nodig hebt.
‘Die stapel hout, dat is precies de muur die ik voor me zie en waar ik niet overheen kom.’
‘Die boom daar, met al die takken die weer vertakken in nog meer takken, dat symboliseert precies wat er in mijn hoofd gebeurt.’
Het gaat om verbinden met de natuur. Normaliter lopen we door de natuur, natuurcoaching laat je ‘zijn’ met de natuur. Leert je te vertragen. Als wij bewegen, staat de natuur stil. Als jij stilstaat – en vertraagt – komt de natuur in beweging. En gebeurt er vanalles. Je kunt niets voorspellen. De natuur komt altijd met iets wat iemand op dat moment aanspreekt. In verbinding met de natuur, kom jij in verbinding met jouw eigen natuur: thuis bij jezelf.
‘Kom (bij jezelf) thuis in de natuur. Zwaai die deur open naar je tweede thuis. In je
‘achtertuin’ is zoveel te halen.’